Vlonderplanken

Een vlonderplank is een speciale plank die bedoeld is om een buitenvloer te maken. Vaak worden deze planken op een fundament vastgemaakt, met wat ruimte ertussen. Dit wordt zo gedaan, dat eventueel water direct weg kan stromen. Daarnaast zorgt deze methode ervoor dat het hout uit kan zetten of kan krimpen, zonder dat de vloer beschadigd raakt.

Echter zijn vlonderplanken van ander materiaal dan hout ook populair, hierbij hoeft logischerwijs geen ruimte tussen de planken gelaten te worden. Bij het aanleggen van iedere vlonder is het handig om een zeil onder de vloer aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt, en minimaliseert zo het onderhoud.

Onderhoud

Bij een goed onderhouden vlonderplank, geniet u optimaal van de vloer. Bij alle verschillende materialen is het aan te raden dit te behandelen met een anti-alg middel. Dit zorgt voor het voorkomen van groene aanslag en gladheid. Wanneer u kiest voor ander materiaal dan hout, is vaak een bezem of een emmer water voldoende. Wanneer u een plank van hout gekozen heeft, zit er iets meer werk in het onderhouden. Er is geen dagelijkse schoonmaakbeurt nodig, een bezem doet wonderen.

Voor sommige mensen is het geen probleem en zelfs gewenst dat het hout grijs wordt. Dit gebeurt vanzelf. Voor anderen is het een ergernis. Dit laatste is tegen te gaan door twee keer per jaar de vlonderplanken te behandelen met een speciale olie, waardoor het product zijn originele kleur behoudt.